Καβάλα Μαρία
Πρόκειται για ένα μάθημα σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας με επίκεντρο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο σε σχέση με την Ευρώπη. Το μάθημα διαπραγματεύεται την ιστορία του Ψυχρού πολέμου καθώς και το διάστημα 1989-αρχές 21ου αι.. Διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα ασχολείται με τις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου, από τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας μέχρι τον πόλεμο της Κορέας (1953).
Η δεύτερη ενότητα δίνει έμφαση στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης και στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Εμβαθύνει στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 (τέλος της αποικιοκρατίας, οικονομικό «θαύμα», νέα κοινωνικά κινήματα, αραβοϊσραηλινή διένεξη).
Η τρίτη ενότητα καλύπτει τις εξελίξεις από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1989 (τέλος της «χρυσής τριακονταετίας»-οικονομική κρίση, πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη).
Η τέταρτη ενότητα είναι πιο σύντομη αλλά περιεκτική και μελετά την άνοδο των εθνικισμών στη δεκαετία του 1990, την αλλαγή του ευρωπαϊκού χάρτη με τη δημιουργία νέων κρατών, τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, την άνοδο της ακροδεξιάς, ερωτήματα και προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης).
1. Tony Judt, Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012, ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΥΔΟΞΟΣ: 33133421 2. Mazower Mark, Σκοτεινή ήπειρος, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009, ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΥΔΟΞΟΣ: 15505