Χατζηπαντελής Θεόδωρος
Το μάθημα διαπραγματεύεται τέσσερις θεματικές ενότητες.
Αναλυτικά:
Α. Παρουσίαση πηγών εκλογικών αποτελεσμάτων. Η σημασία του επιπέδου παρουσίασης και του τύπου εκλογών. Διοικητικά και εκλογικά όρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η επίδραση της εκλογικής ενότητας. (1 τρίωρο)
Β. Εκλογικά συστήματα (τυπολογία, σχεδιασμός, επίδραση και σημασία). Εκλογικές περιφέρειες, κριτήρια για εκλογικά συστήματα, συγκρίσεις. Η επίδραση του πλαισίου (3 τρίωρα).
Γ. Μελέτη του εκλογικού ανταγωνισμού. Οι τρεις παράμετροι (κόμματα, πρόσωπα, θέματα) και οι αλληλεπιδράσεις τους. (2 τρίωρα). Κριτήρια επιλογής και ορθολογικές επιλογές. (2 τρίωρα)
Δ. Μέθοδοι ανάλυσης εκλογικών αποτελεσμάτων και εκλογικών ερευνών (χαρτογράφηση, οικολογική ανάλυση, παλινδρόμηση, πολυμεταβλητές μέθοδοι). (5 τρίωρα) Η αξιολόγηση των φοιτητών στηρίζεται σε σχετική με τις παραπάνω ενότητες ατομική εργασία που θα εκπονήσουν και θα παρουσιάσουν στα 4 τελευταία τρίωρα του μαθήματος
Ικανότητα ανάλυσης, περιγραφής και σύγκρισης εκλογικών συστημάτων Ικανότητα περιγραφής και ανάλυσης του εκλογικού ανταγωνισμού Ικανότητα να αναλύουν έρευνες και εκλογικά αποτελέσματα Ικανότητα επεξεργασίας και σύνθεσης στοιχείων από ποικίλες πηγές της πολιτικής ανάλυσης (ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες, συμβατικές και ηλεκτρονικές). Εμπέδωση αναλυτικών εργαλείων και μεθόδων της πολιτικής ανάλυσης στο πεδίο της εκλογικής ανάλυσης. Χρήση των παραπάνω εργαλείων στην ανάπτυξη σύνθετων (προφορικά και γραπτά). Χρήση των παραπάνω μεθόδων στην οργάνωση και διεξαγωγή αυτοδύναμης επιστημονικής μελέτης που επιστρατεύει σύνθετα αναλυτικά μοντέλα. -Εμπέδωση της κριτικής ικανότητας και του αναστοχασμού στην εφαρμογή ερευνητικών σχεδίων της εκλογικής έρευνας.