Διδάσκοντες:
ECTS:
10
Κωδικός Μαθήματος:
ΠΘ203
Κύκλος / Επίπεδο:
Μεταπτυχιακό
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Υποχρεωτικό
Τίτλος Μεταπτυχιακού:
ΠΜΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Περίοδος Διδασκαλίας:
Εαρινό
Περιεχόμενο Μαθήματος:
- Μελέτη του ιστορικού, πολιτικού και πνευματικού συγκειμένου στο οποίο γεννήθηκαν οι ιδέες του οικονομικού φιλελευθερισμού. Σύνδεση των ιδεών αυτών με το γενικότερο κίνημα του Διαφωτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες της Σκωτίας μετά την Ένωσή της με την Αγγλία. Οι νέες προκλήσεις που αντιμετώπισε μια οικονομικά καθυστερημένη και θρησκευτικά συντηρητική κοινωνία: η ηθική κρίση και η άνθιση των συζητήσεων για την ελευθερία, την ανεξιθρησκία και την οικονομική πρόοδο. Η έμφαση στην οικονομία της αγοράς και η ειδική σημασία της υπό τις συνθήκες της εποχής. Κριτική της πολιτικής του μερκαντιλισμού και «αντικρατισμός» του Adam Smith. Για ποιο κράτος πρόκειται; Ποιες οι ηθικές- κοινωνικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του υποδείγματος της φυσικής ελευθερίας; Οι αναπόφευκτες λειτουργίες του κράτους στο πλαίσιο του κλασικού Φιλελευθερισμού.
- Μελέτη του λεγόμενου Νεοφιλελευθερισμού. Τα θεωρητικά θεμέλια του Νεοφιλελευθερισμού. H Αυστριακή Σχολή: von Mises, Hayek. Friedman και τα «παιδιά του Chicago». Ηθικές προϋποθέσεις του Νεοφιλελευθερισμού. Ο ακραίος ηθικός ατομισμός της Ayn Rand. Foucault και η Γένηση της βιοπολιτικής. Sygmund Bauman και η κοινωνία της ρευστότητας. Μπιουν Τσουλ Χαν και η κοινωνία της κόπωσης.
Ο Νεοφιλελευθερισμός και ‘καθαρός’ μετα-καπιταλισμός.Τι σημαίνει «λιγότερο κράτος»; Η απορρόφηση του πολιτικού από τις τεχνικές διακυβέρνησης. Ο αντι-λαϊκισμός και η επίθεση στη δημοκρατία. Η δημοκρατία ως λαϊκισμός και ως προνεωτερικό κατάλοιπο.
Προβληματισμοί περί προόδου και παράδοσης. Το παράδειγμα της ηθικής οικονομίας
Εξάμηνο:
Β\' Εξάμηνο