Aarbakke Vemund
Τα σύγχρονα Βαλκανικά κράτη έχουν αντιμετωπίσει αρκετές κοινές προκλήσεις από την ίδρυσή τους. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σαν ένα υποσύστημα στις διεθνείς σχέσεις, και είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις διαστάσεις της ελληνικής πολιτικής χωρίς να την δούμε μέσα στα συμφραζόμενα της ευρύτερης περιοχής. Τα κοινά στοιχεία ήταν ίσως πιο οφθαλμοφανή στην πρώιμη περίοδο. Είχαν κοινές προκλήσεις σχετικά με καινούρια δυτικά πρότυπα διοίκησης και αλυτρωτική εξωτερική πολιτική. Στο μεσοπόλεμο η Ελληνική προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη θέση της αντιμετώπισε την διπλή πρόκληση της αναθεωρητικής Βουλγαρίας και των γενικών εξελίξεων προς αυταρχικά καθεστώτα στο Ευρωπαϊκό ήπειρο. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια σοβαρή προσπάθεια αναθεώρησης των συνόρων που τελικά στέφθηκε με αποτυχία. Με την άνοδο των κομμουνιστικών καθεστώτων τα Βαλκάνια χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο διπολισμός αποτελούσε το κυρίαρχο πλαίσιο, αλλά με παραλλαγές λόγω της διακυμάνσεις σε διμερείς σχέσεις, πρώτ’ απ΄όλα στις ελληνοτουρκικές. Μετά 1990 βλέπουμε μια καινούρια προσπάθεια ενοποίησης των Βαλκανίων ως ευρωπαϊκή περιφέρεια υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Στο νέο κλίμα συνεργασίας είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, και πως αυτές επηρεάζουν τις περαιτέρω προοπτικές. Επίσης, θα καλύψουμε ιδιαίτερα τις αιτίες και τις επιπτώσεις της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Ο φοιτητής/φοιτήτρια θα αποκτήσει μια γνώση για βασικά θέματα της βαλκανικής πολιτικής ιστορίας από τις αρχές του 19ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα σε ένα συγκριτικό πλαίσιο που έχει υπόψη του τις γενικές πολικές εξελίξεις παγκοσμίως καθώς και τις βαλκανικές ιδιαιτερότητες.
- Θάνος Bερέµης, Bαλκάνια – από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα, ∆όµηση και αποδόµηση κρατών, Πατάκης, Αθήνα 2004.
- Θάνος Bερέµης, Bαλκάνια - από το διπολισµό στη νέα εποχή, Γνώση, Aθήνα 1995.Zωρζ Kαστελάν, H ιστορία των Bαλκανίων, Γκοβόστης, Aθήνα 1991.
- Σωτήρης Bαλντέν, H Eλλάδα στα Bαλκάνια και τον κόσµο 1995-2003, Θεµέλιο, Aθήνα 2004.
- Mark Mazower, Τα Βαλκάνια, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2002
- Λευτέρης Σ. Σταυριανός, Τα Βαλκάνια από το 1453 και μετά, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2007