Διήμερο Διεθνές Εργαστήριο με θέμα: "Η ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ"

  • Posted on: 7 November 2016

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διήμερο Διεθνές Εργαστήριο με θέμα:

Η ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
στις 26-27 Νοεμβρίου 2016 στην Αίθουσα 319, 3ος όροφος, κτίριο Νομικής Σχολής & Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Πανεπιστημιούπολη

Η σφοδρή κοινωνικο-οικονομική κρίση που ενέσκηψε στην Ευρώπη μετά το 2008, και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, επανάφεραν στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση συζητήσεις για το μέλλον της ίδιας της δημοκρατίας στην Ήπειρο, αλλά και για τις ποικίλες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πράγματι, οι επιπτώσεις στα πολιτικά/κομματικά συστήματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν άργησαν να φανούν, με τα παραδοσιακά κόμματα να κατακρημνίζονται σε πολλές περιπτώσεις, και νέους «παίκτες» να αποκτούν κεντρικό ρόλο, ανατρέποντας παγιωμένες ισορροπίες. Αν όμως μέχρι χθες τα κόμματα που διεμβόλιζαν τα παραδοσιακά κομματικά συστήματα προέρχονταν κυρίως από την ακροδεξιά, και δη την λαϊκιστική ακροδεξιά, στα χρόνια της κρίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς να επιτελούν αυτό το ρόλο, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Ενώ λοιπόν για την ακροδεξιά στην Ευρώπη διαθέτουμε μια εξαιρετικά πλούσια βιβλιογραφία, η οποία μας παρέχει τα εργαλεία, τη γνώση και το υπόβαθρο για την καλύτερη κατανόηση του χαρακτήρα των κομμάτων αυτής της οικογένειας, όπως και των προοπτικών τους, στο πεδίο της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς ο σύγχρονος ερευνητής έρχεται αντιμέτωπος με μια terra incognita. Μόλις το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια νέα δυναμική, με τη δημοσίευση σχετικών επιστημονικών άρθρων, τη διοργάνωση συνεδρίων και την παραγωγή νέων εκδόσεων.
Επιχειρώντας να συμβάλλει σε αυτή την αναπτυσσόμενη δυναμική, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Παράρτημα Ελλάδας) διοργανώνουν διήμερο Διεθνές Εργαστήριο με σκοπό την ανάπτυξη ενός σε βάθος συγκριτικού και κριτικού διαλόγου γύρω από το φαινόμενο της ριζοσπαστικής αριστεράς στη σημερινή Ευρώπη, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι νεότερους ερευνητές, αλλά και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς με διεθνή ερευνητική παρουσία.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλική (χωρίς μετάφραση)

Ελεύθερη είσοδος

Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ: https://rlworkshop.wufoo.com/forms/zjphiy31dkbcqz/

Περαιτέρω πληροφορίες:

http://www.polsci.auth.gr
http://rosalux.gr

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιώργος Κατσαμπέκης (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), τηλ. à 6976058148, email à giorgos_bek@hotmail.com

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία και τη συνεργασία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (Παράρτημα Ελλάδας).

Κατηγορία: 
Εκδηλώσεις-Συνέδρια