7/5: Διάλεξη: "Η επιστροφή του Ανατολικού Ζητήματος - Οι γεωπολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα"

  • Posted on: 27 April 2018

Στις 7 Μαΐου 2018 ο καθηγητής Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Paris-I (Panthéon-Sorbonne) κ. Γεώργιος Πρεβελάκης θα δώσει διάλεξη στους φοιτητές του Τμήματος για τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τίτλο: "Η επιστροφή του Ανατολικού Ζητήματος - Οι γεωπολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα".

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 στην αίθουσα Α (ισόγειο κτιρίου ΝΟΠΕ)

Ο κ. Πρεβελάκης θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και τις γεωπολιτικές συνέπειές τους για την Ελλάδα. Η εισήγηση είναι ανοικτή σε όλους τους φοιτητές. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή
Ο Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης είναι Τακτικός Καθηγητής Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1) και ερευνητής στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων  (CERI) της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι.
Ο κ. Πρεβελάκης σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ειδικεύτηκε στην Χωροταξία και στη Γεωγραφία στη Γαλλία. Έχει εργαστεί ως καθηγητής και ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO) στο Παρίσι, στην Sciences Po του Παρισιού, στο Johns Hopkins University, στο Boston University και στο London School of Economics.
Την περίοδο 2003-5 διετέλεσε Διευθυντής της Έδρας Ελληνικών και Νοτιο-ευρωπαϊκών σπουδών Κωνσταντίνος Καραμανλής (Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts). Έχει διατελέσει πρόεδρος της International Urban Fellows Association (Johns Hopkins University), αντιπρόεδρος του ΔΣ της Fondation hellénique (Cité universitaire internationale de Paris), Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (Παρίσι) και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟOΣΑ.
Μεταξύ των έργων του είναι: ‘Τα Δίκτυα των Διασπορών’ (Les réseaux des diasporas, L'Harmattan, KYKEM, 1996), ‘η Γεωπολιτική της Ελλάδας’ (Libro 1998), ‘Τα Βαλκάνια, Πολιτισμοί και Γεωπολιτική’ (Libro, 2001), ‘Επιστροφή στην Αθήνα: Πολεοδομία και γεωπολιτική της ελληνικής πρωτεύουσας’ (Εστία, 2001), ‘Για μια νέα Βαλκανική Συνεννόηση’ (Pour une nouvelle Entente balkanique, CNRS Editions 2010) ‘Ποιοι είμαστε; Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας’ (εκδόσεις Κέρκυρα, 2016),  ‘Ποιοί είναι οι Έλληνες; Μια ταυτότητα σε κρίση‘ (Qui sont les Grecs ? Une identité en crise, CNRS Editions 2017).

Υπεύθυνος καθηγητής
Γιάννης Παπαγεωργίου
επίκουρος καθηγητής
Email: ipapageo@polsci.auth.gr

 

Κατηγορία: 
Εκδηλώσεις-Συνέδρια