13/5: Εκδήλωση του Τμήματος με θέμα: "Ψηφίζω για πρώτη φορά: Απόψεις και στάσεις των Νέων για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές 2019"

  • Posted on: 7 May 2019

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σας καλεί σε εκδήλωση με θέμα:

"Ψηφίζω για πρώτη φορά: Απόψεις και στάσεις των Νέων για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές 2019"

Η εκδήλωση θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • Πως θα συμπεριφερθεί η Νεολαία στις Ευρωεκλογές;
  • Πόσοι θα ψηφίσουν και πόσοι θα απέχουν;
  • Πόσο ενημερωμένοι είναι, και από ποιες πηγές;
  • Πόσο ενδιαφέρονται για τις Εκλογές;
  • Τι λένε για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία;
  • Ποιες είναι οι αξίες τους;
  • Με ποια κριτήρια θα αποφασίσουν;

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθει την Δευτέρα 13/5/2019 στις 6 μ.μ. στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που υλοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες στο πλαίσιο μαθημάτων του τμήματος Πολιτικών Επιστημών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2019.

Οι συμμετέχοντες στο μάθημα «Ποσοτικές Μέθοδοι» λειτούργησαν ως ερευνητές, και συγκέντρωσαν ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από τυχαίο δείγμα φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 4.000 φοιτητές όλων των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Αντίστοιχα οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδακτική της Πολιτικής Παιδείας» τον Απρίλιο 2019 συγκέντρωσαν 500 ερωτηματολόγια από μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου σε 14 Λύκεια της Θεσσαλονίκης .

Στην έρευνα ανιχνεύεται η στάση των μαθητών/τριών και των φοιτητών/τριών αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο βαθμό πολιτικής γνώσης, η πολιτική κινητοποίηση, η θέση στην κλίμακα «Δεξιά-Αριστερά», η πρόθεση στάσης στις Ευρωεκλογές, το ενδιαφέρον για την πολιτική, οι πηγές ενημέρωσης, οι αξίες, οι αντιλήψεις για τη Δημοκρατία. Αναλύεται επίσης η αξιολόγηση των κριτηρίων με βάση τα οποία οι πολίτες ψηφίζουν (Κόμματα: ιδεολογική ταυτότητα και κοσμοαντίληψη, Πρόσωπα: υποψήφιοι και πολιτικό προσωπικό, Θέματα: προτάσεις πολιτικής και πρόγραμμα, Συνεργασία: πρόθεση και διάθεση για αναζήτηση κοινών πολιτικών διακυβέρνησης).

Κατηγορία: 
Εκδηλώσεις-Συνέδρια