17/12: Διπλό σεμινάριο του Κύκλου Μελέτης Λαϊκιστικού Φαινομένου

  • Posted on: 13 December 2019

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00.
Αίθουσα 319, 3ος όροφος, Κτίριο ΝΟΠΕ

Με δύο εισηγήσεις/σεμινάρια ερευνητών που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και εργάζονται στη Βρετανία ολοκληρώνει ο Κύκλος Μελέτης Λαϊκιστικού Φαινομένου της δραστηριότητες του για το 2019. Αυτό που ενώνει τις εργασίες των δύο ερευνητών είναι η παραδειγματική αξιοποίηση των εργαλείων της Θεωρίας του Λόγου για την εξέταση ζητημάτων που αφορούν σε χαρακτηριστικά των σύγχρονων λαϊκιστικών λόγων.

Εισηγήσεις:

1. Η παραβατική απόλαυση της ρητορικής ενάντια στην «πολιτική ορθότητα»: μια ψυχαναλυτική προσέγγιση.
Σάββας Βουτυράς, Λέκτορας πολιτικών επιστημών, Πανεπιστήμιο Bournemouth.

Η παρούσα έρευνα αντλεί από την ψυχαναλυτική πολιτική θεωρία με στόχο να διερευνήσει τον χαρακτήρα και τις επιδράσεις της ρητορικής ενάντια στην «πολιτική ορθότητα» – κάτι που πλέον αποτελεί κοινό τόπο στον λόγο της λαϊκιστικής (και μη) δεξιάς (από την διαδικτυακή αισθητική του alt-right μέχρι τον λόγο του Ντόναλτ Τραμπ). 

Ο Σάββας Βουτυράς είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Bournemouth. Είναι κάτοχος  διδακτορικού  τίτλου από το πανεπιστήμιο του Essex (πρόγραμμα «Ιδεολογίας και Ανάλυσης Λόγου»). 

2. Προς έναν διεθνικό λαϊκισμό. Η περίπτωση του DiEM25
Πάνος Παναγιώτου, υποψήφιος διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Loughborough.

Η έκκληση για «περισσότερο έθνος» που δεξιοί εθνικιστές και ορισμένοι αριστεροί λαϊκιστές ανά την Ευρώπη φαίνεται να υποστηρίζουν αντιπροσωπεύει την απομόνωση της εθνικής στιγμής, ενώ η έκκληση για «περισσότερη Ευρώπη» την απομόνωση της διεθνικής στιγμής. Η παρούσα έρευνα αναλύει πώς αυτές οι δύο στιγμές μπορούν να συναρθρωθούν στο ίδιο πολιτικό σχέδιο, εξετάζοντας την υπόθεση ότι το DiEM25, το πανευρωπαϊκό κίνημα που ίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2016, αποτελεί μια διεθνική λαϊκιστική δύναμη που φιλοδοξεί να ενώσει τα δύο αυτά επίπεδα, συλλαμβάνοντας το εθνικό και το διεθνικό όχι ως διακριτές αλλά ως συνυπάρχουσες στιγμές ενός ηγεμονικού προτάγματος. 

O Πάνος Παναγιώτου είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Loughborough στην Αγγλία. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιδεολογία και Ανάλυση Λόγου από το πανεπιστήμιο του Essex. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εισηγήσεις και του εισηγητές στη σελίδα του Κύκλου στο facebook : https://www.facebook.com/populismstudycircle/

Κατηγορία: 
Εκδηλώσεις-Συνέδρια