Καβουλάκος Κάρολος-Ιωσήφ
Μεταπολεμικά στις περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού το εργατικό κίνημα ενσωματώθηκε σε κορπορατιστικά συστήματα εκπροσώπησης. Από τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε μια σειρά από κινήματα με νέα χαρακτηριστικά, τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα. Αργότερα τη δεκαετία του 1990 έκανε τη εμφάνισή του το Κίνημα Ενάντια στη (Νεοφιλελεύθερη) Παγκοσμιοποίηση (ή κατά άλλους Κίνημα Εναλλακτικής Παγκοσμιοποίησης), ενώ στα χρόνια της κρίσης αναπτύχθηκαν τα Κινήματα ενάντια στη λιτότητα. Οι εξελίξεις αυτές στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων προκάλεσαν αντίστοιχες εξελίξεις στις θεωρητικές προσεγγίσεις.
Στις πρώτες εβδομάδες διαλέξεων παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμοί των κοινωνικών κινημάτων και ορισμένες από τις βασικές θεωρίες για τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίας. Στη συνέχεια μελετάται η μεταπολεμική πορεία των κοινωνικών κινημάτων (από τη δεκαετία του 1960 ως σήμερα).
Ειδικότερα εξετάζονται τα παρακάτω θέματα:
-Ορισμός της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών κινημάτων. Σε τι διαφέρει το κοινωνικό κίνημα από άλλες μορφές συλλογικής δράσης όπως οι ομάδες πίεσης, οι ομάδες συμφερόντων κλπ.
-Σύγκριση μεταξύ νέων και παλαιών κοινωνικών κινημάτων ως προς την κοινωνική τους σύσταση, τις οργανωτικές τους μορφές,τα αιτήματα και τις μορφές δράσης.
– Θεωρίες συλλογικής δράσης και κοινωνικών κινημάτων (θεωρίες Νέων Κοινωνικών Κινημάτων, θεωρία κινητοποίησης πόρων, πολιτική διαδικασία, ανάλυση πλαισίου)
– Η εξέγερση του 1968 και τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα (ιστορικό πλαίσιο, μορφές κινημάτων, επίδραση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, πορεία της δράσης και τάσεις θεσμοποίησης).
– Το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης (ιστορικό πλαίσιο, μορφές δράσης, ομοιότητες και διαφορές με τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα)
– Σύγχρονα κοινωνικά κινήματα (κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμοποίηση, κίνημα των πλατειών, τα κινήματα occupy)
Πλούσιο υλικό για όσους εγγράφονται στο μάθημα υπάρχει στο e-learning. Εκεί βρίσκεται και η εξεταστέα ύλη του μαθήματος, η οποία αποτελείται από συλλογή κειμένων.